Václav Souček: Jak nakrmit…

Jak nakrmit, jak podojit? Otázka jako z někdejšího vysílání pro zemědělce. Jenže běží o sektor bankovní, vysoce ziskový, a neradno si s ním národohospodářsky rozlít ocet.

V dobách opoziční smlouvy okolo roku 2000 zahraniční banky šmahem nakoupily naše finanční ústavy tak znamenitě, že se jim miliardové investice vrátily do tří let. A nyní by bylo třeba služeb agentury „Baboraď", neboť se opatrně přemítá o zavedení sektorové daně; sociální demokracie by se nerozpakovala, ale ANO v čele s premiérem velí opatrně posunovat a založit s použitím vloženého základního kapitálu zhruba šesti miliard korun „Národní rozvojový fond".

Báze dobrovolnosti je krásná a šlechetná myšlenka, jenže - jak praví nemilosrdná logika - česká dcera zahraniční matky bude zákonitě očekávat z částky vložené totožnou částku návratnou - plus úroky, neboť tak to v aritmetice bankovního sektoru odedávna chodí.

Abychom se vrátili k otázce z úvodu „jak nakrmit, jak podojit?" - polovina je zodpovězena, nakrmeno jest znamenitě.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Zástupci a zástupy

    Špičkový fotbalový komentátor Ladislav Škorpil usnadnil početným a pohodlnějším zástupům oprávněných voličů práci. Vysčítal pro ně, a předložil stručné porovnatelné údaje.

  • Václav Souček: Včely a lidé

    Škoda, že nemáme včely s jejich způsobem existence každodenně na očích. Dvakrát škoda, že devastujeme včelstva jak na běžícím pásu polnohospodářskou chemií.

  • Václav Souček: Svalnatá slova

    Na první kouknutí to vypadá, že je u nás politikum kde co. Sněžení přičteme vinu za odstoupení ministra dopravy, děvče spustí protesty proti devastaci životního prostředí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.