Václav Souček: Kdo s koho, kdo nad kým

Nadvláda finančních kruhů a okruhů se přelévá přes hlavy států, jakož i přes hlavy občanů, demokracie nedemokracie. Studený vítr v kapse přiměl Německo a Francii - tahouny ekonomiky zemí EU - k radikálním krokům pro záchranu společné měny. Idea dobrá, provedení ach ouvej.

Dozorovat národní rozpočty je hromsky problematické. Umíte si představit, že vám majetnější soused chodí kontrolovat ledničku, špajzku a počet brambor na osobu?
Přičemž otázka, kdo s koho, neboli kdo komu bude vládnout, je zcela zásadní. Vlády jednotlivých států si nesmějí nechat přerůst přes hlavu záměry a čachry finančníků. Kapitulovat před silou bez mašliček může jen ten, komu z takové nadvlády kyne prospěch.
Přičemž nerozhoduje, zda státy budou postupvat jednotně, nebo jednotlivě. O státní zájem a zachování suverenity jde, o zachování míru a smíru neméně.
Přičemž dlužno připomenout, že mír je pokračování války jinými prostředky.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.