Václav Souček: Kdo uteče

Tak - s prominutím - ještě jednou: stát se to nemělo, ale bohužel se to znovu stalo. Odhadnout, kdy komu přeskočí v hlavě do zkratu, je problém neřešitelný. Špatně se o tom uvažuje, špatně hovoří, ještě hůř píše. 

Je nezbytné dát na názory odborníků; ale také by bylo třeba poskytnout jim dostatek prostoru. V jedné konkrétní televizní rozpravě mohl posluchač nabýt dojmu, že v daném prostoru je především moderátorka povinna vyčerpat připravený objem otázek a na odpovědi se nedostává času.

Čtěte také

K tomu nádavkem - šokované „přihlížející“ sice zajímá, zda šlo o asistovanou sebevraždu, o náhlé hnutí mysli, či o domněnku nenapravitelné křivdy - ale ti ohromení by se především nikdy nechtěli stát oběťmi.

Budeme odvážně čelit potenciálním vražedným excesům vlastní zbraní po ruce, jak zauvažoval exponovaný poslanec Bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny? I první rada odborníků je prostá: uteč, můžeš-li… kdo uteče, má šanci utéct i podruhé.

Zní to sobecky, proto ještě odvolávka na dramatickou klasiku: „Běda národu, který nemá hrdiny!“ zní z portálu jeviště zvučný hlas. „Třikrát běda tomu, který je potřebuje“ - odpovídá tiše druhý.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Nedopatření

    Novinový titulek „Rusové nepustili Tomana…" je toho druhu, že člověka píchne u srdce: Rusové nepustili letadlo ministra zemědělství s doprovodnou delegací do Tatarstánu.

  • Petr Voldán: Kozel s pistolí

    Každá podobná událost, jako se stala v Ostravě, kde ozbrojený muž zabil 7 lidí a 3 další zranil, vyvolává diskuse. Nad některými reakcemi ale nestačí jen zakroutit hlavou.

  • Václav Souček: Ideály a iluze

    Ideály a iluze jsou na první pohled nezaměnitelné pojmy; kdo je umí rozlišit, je oprávněn a schopen se iluzí zbavovat, aby si mohl ideály zachovat.