Václav Souček: Matka moudrosti

Otce obou bratrů národ bez výhrad uctívá, sestry obou bratrů si neskonale váží. Názor na skutky obou bratrů je nesmiřitelně rozdělený. Špatně se o tom uvažuje, protože do toho mluví individuální svědomí jednoho každého.

Co tedy s tím? Opatrně mlčet? Nemluvit? Nechat si svůj názor pro sebe? A co když jediná možná cesta je právě mluvit a psát, vzdor tomu, že názory jsou ostře protichůdné?
Poneseme si tu bolavou národní potíž sebou, poneseme ji jako následek hříchů oněch padesátých let minulého století. Jako si nese německý národ své viny z období fašizmu, navzdory následným pokáním a očistným procesům.
Tady je jakákoliv moudrost krátká, o opatrnosti ani nemluvě.
Kdyby ostatně opatrnost byla opatrnější, nestala by se matkou.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.