Václav Souček: Nedostižná inflace

Půtky o plánovaný schodek už způsobily jisté šrámy v obrysech státního rozpočtu na příští rok, k větším bitvám se ale teprve schyluje. Těžký trumf požadavků vynesly zdravotnické odbory, poslední slovo neřekli státní zaměstnanci, ještě nesložilo zbraně MPSV, v systému poskytování sociálních dávek zasáhl kontrolní orgán.

Už hodnou chvíli to vypadá, že o životní úrovni nebude rozhodovat vláda, nýbrž maloobchodní ceny, počínaje cibulí, mrkví, a konče nestále levnějším benzinem, který stojí pořád dvojnásobek litru mléka.

Vyúčtování mzdy (ilustrační foto)

Fenomenální inflace je sice starší, ale čiperná, fikaná a vždy první na pásce. Třebaže (a neboť) ji v cyklických etapách ekonomického růstu v těsném závěsu setrvale prohánějí její neodbytné sestřenky, recese a krize.

A tak naši důchodci budou znovu a znovu počítat, kam s tou ohlášenou valorizací penzí dřív.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Pláž

    Proti konci sezóny je červencová pláž u moře v Itálii zdánlivě přeplněná. Ale všechno je vychytané - lehátka, slunečníky, občerstvení, toalety, stačí mít nějaké to euro.

  • Václav Souček: Doma je doma

    Stačí, na mou duši stačí se odexpedovat na týden do teplejších končin, aby se člověk dobral poznání, jakže se o události v české kotlině svět zajímá. 

  • Václav Souček: Jak nakrmit…

    Jak nakrmit, jak podojit? Otázka jako z někdejšího vysílání pro zemědělce. Jenže běží o sektor bankovní, vysoce ziskový, a neradno si s ním národohospodářsky rozlít ocet.