Václav Souček: O svěřenectví

Dovodit, že kdo lže, ten také krade je snadné a prajednoduché; pravda bývá složitější. Lež spojená se ztrátou iluzí vypadá na prvního pohled neškodná, může být i prospěšná. Horší je, když člověka obere o ideály.

Proto nezbývá, než ztrátě ideálů čelit, a informace od lží vytrvale třídit jako hrách a popel. Vypadá to sice jako trest, ale je to jediná možná obrana. Jestliže člověk rezignuje, vyhodí televizi, přestane číst noviny a věnuje se výhradně osobním zájmům, zanedlouho narazí do bariéry vlastní nevědomosti a užasne, kde se to ocitl. Neboť rozhodování o něm samotném se neprodleně ujmou jiní, stane se předmětem jejich zájmu, a v horším případě znamenitě poslouží; neboť nejlépe slouží ten, kdo o tom neví.

Evropský parlament (ilustrační snímek)

Pokud jde o aplikaci podobných způsobů na vyšší správní celky (neřkuli státy), můžeme hovořit o dobrovolném svěření, či odevzdání suverénních kompetencí. Už drahný čas například žahavě působí neúnavné záměry o přidělování dotací, podmíněné přerozdělováním migrantů.

Nechť tato úvaha neurazí původně znamenité cíle Evropské komise a Evropského parlamentu, ale ještě si pamatujeme, čemu se říkalo protektorát.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.