Václav Souček: Okrouhlá čísla

Přijměte prosím úvodem odkaz na zkrácenou citaci ministra vnitra Jana Hamáčka: „Česko by na armádu mohlo v budoucnu dávat víc, ale ne dvě procenta v roce 2024. Ve Sněmovně byl problém prosadit jednu jedinou miliardu na zvýšení rodičovského příspěvku a neumím si představit, že ti samí poslanci odmávnou zvýšení výdajů na obranu o desítky miliard…“

Zkuste si poté dovybavit v paměti odhodlání ve tvářích zanícených obránců vlasti, když obhajují tolik kýžená dvě procenta HDP. Srdce zbrojařů sice mohou plesat, ale odpovědné rozpočtáře obestírá chmura provázená zkráceným dechem. Okrouhlá dvě procenta se bez podrobných analýz výdajů na obranu neobejdou, mění se v pustá „hausnumera“.

peníze

Přibližně ve stejnou dobu vysvětloval na jiném místě s vědoucím úsměvem zkušeného pokerového hráče premiér Andrej Babiš, o co vlastně v onom složitém jednání o evropské finance na příští etapu kráčí.

Jak dopadneme s okrouhlými čísly tohoto druhu, to je zatím utajeno kdesi v křišťálové kouli.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Pěkné číslo

    Dopouštím se výjimečně jedné osobní gratulace, mířené do kruhu osobností královéhradecké kultury - a není v tom žádný obvyklý osten.

  • Václav Souček: Rovnání

    Pan Paseka už není mezi námi, byl to sedlák tělem i duší. Do družstva nikdy, to by se raději udřel. Kluci byli po něm, stačilo málo a už se prali. Ale táta na ně platil.

  • Václav Souček: Proti chudobě

    Nesporné spory o úspory - to měl být původně titulek tohoto krátkého pojednání, věnovaného rozevírajícím se nůžkám mezi chudými a bohatými. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.