Václav Souček: Polibek

V době obecného vzbouření pravicové opozice proti všemu, co jen trochu zavání levicovostí, zaujaly tento týden dva jevy - ultramoderní kalhoty exprezidenta Václava Klause a překvapivý průběh voleb ombudsmana Poslaneckou sněmovnou. 

Obouvat se do Václava Klause staršího kvůli výběru odívání je nicotné, zato Úřad ombudsmana může být poslední spásou pro řadového plavce v moři beznaděje úřední vůle.

Když prezident republiky navrhl do této funkce Stanislava Křečka, zdálo se, že opět půjde o ten nepopulární „polibek smrti“.

Stanislav Křeček

Pravicové kluby předem oznámily podporu jiným kandidátům, hnutí ANO nechalo svým poslancům volnou ruku, SPD se přiklonilo k návrhu prezidenta; sečteno a podtrženo, jedenaosmdesátiletý matador s letitými zkušenostmi v oboru ve volbě zvítězil a polibek na rozloučenou obdrželi jiní.

Stalo se, a odestát se nemůže, třebaže o protesty v průběhu, a k průběhu volby žádná nouze. Až v příštích dnech se dozvíme, co všechno si o tom ještě můžeme myslet.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Žezlo

    Miloš Kopecký kdysi charakterizoval usilování o moc stručně. Na otázku „Co považujete za nejsnadnější záležitost na světě?“ odpověděl „Vládnout v Čechách.“

  • Václav Souček: Eliminace

    Nebyly tou dobou počítače, ani mobily. Hrávali jsme tu bojovou hru ve škole pro ukrácení chvíle; „lodě" se to jmenovalo. Byl k tomu potřeba čtverečkovaný papír.

  • Václav Souček: Pro a proti

    O Silvestru zvěstoval tištěný zdroj, že prokuratura zrušila obvinění slovenského expremiéra. Jiné mocné médium informuje, že zpráva není pravdivá.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.