Václav Souček: Pomníčky

Helsinky jsme si tenkrát prošlápli nahonem při mezipřistání, po noci na stadionu, kde Emil Zátopek dobyl atletický svět a celé Finsko.

Udivil nás nález dvou křemenáčů pod keřem na rušné křižovatce, a neporozuměli jsme spoustě soch a pomníků, z nichž některé byly dozdobeny azbukou. Finové zřejmě nenašli nikdy zálibu v obrazoborectví, tak ponechávají na místě všechny artefakty, na věčnou paměť jak dobyvatelských, tak národněosvobozeneckých úspěchů.

Logo

Teď domů: Magistrát hlavního města Prahy schválil instalaci repliky mariánského sloupu, před sto lety strženého odbojným davem. Nuže, ničit kulturní památky je barbarství, ale co se symboly, které jsou ideologickou solí v očích? To by Praze měla dál vévodit kamenná fronta na maso v čele s Josefem Vissarionovičem na Letné?

Tak se líhne obava i v myslích mírumilovných ateistů, aby se znovu na Staroměstském náměstí nenašel nějaký „Franta Rámus“, když už se našli radní, kteří si replikou památky stavějí své vlastní pomníčky. Rozpačitě k tomu mlčet se nesluší, hlavní město není jen Pražanů.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Poměry a průměry

    Maminka kamaráda Petra byla vídeňská Češka. Když ovdověla, přestěhovala se s dítětem do pražské Libně. Její  důchod přepočítaný na koruny jí umožnil slušné živobytí.

  • Václav Souček: Ego

    Konzervativci drtivě vyhráli a premiér slíbil vrátit Britům sebedůvěru. EU bude vlivného a s přispívajícího člena postrádat, a čeká ji přechodné období nových dohod.

  • Václav Souček: Kdo uteče

    Tak - s prominutím - ještě jednou: stát se to nemělo, ale bohužel se to znovu stalo. Odhadnout, kdy komu přeskočí v hlavě do zkratu, je problém neřešitelný.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.