Václav Souček: Povinná školní

Není to o posledních věcech života; naopak. Kreslířský vtípek jsme nemohli vidět všichni, nečteme všichni jen jedny noviny. Zkusme tedy opsat: dva prvňáci s brašnami na zádech před dveřmi do I.A a prostý text: „Nedá se nic dělat, musíme tam všichni“. 

Vzpomínáte ještě někdy na to první setkání s těžkými dveřmi, typickým školním vzdouškem pod vysokými stropy? A se školním řádem velkými písmeny? Poválečné generace provází ještě vzpomínky na busty a obrazy rozmístěné kde se dalo, před podobiznami Lenina, Stalina a Gottwalda nebylo úniku.

Naštěstí nebyli ani učitelé té doby všichni ze stejného těsta, a i dětský rozoumek si záhy uměl přebrat, kdo je kdo.

Školáci s tablety a mobily

Neboť odjakživa k výchově a vzdělání náleží nejen škola, ale i rodina. Pravda - někomu ku prospěchu, jinému ke škodě… a taky se ta schizofrenie na několika generacích řádně podepsala.

Čas oponou trhnul (jak omšelé), a současné prvňáky čeká podobné přebírání hrachu a popela, informací a dezinformací. V tom se historie točí dokola kolem jako pejsek za ocasem. A školy? Mají za úkol naučit děti myslet, nikoliv vyučovat, co si mají myslet.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Elektro téma

    I v té zemi, kde už včera snědli to, co měli na zítra, znamenaly plány elektrifikace hodně. Otec VŘSR předestřel světu výhledy, o jakých se svazovým republikám ani nesnilo.

  • Václav Souček: Jako tenkrát

    Hodláme bojovat se suchem, pomocí nákladných vládních programů, omezováním spotřeby vody, úpravou cen vody, zadržováním vody v krajině, a mnoha dalšími způsoby.

  • Václav Souček: O stmelování

    Papír k papíru slepíte celkem snadno. S různorodými a hlavně mastnějšími materiály je to složitější. Někdy na to nemá ani dost síly Chemopren. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.