Václav Souček: Prodej, nákup a paměť

Prodat volební slib je kus kumštu. Navýšení důchodů zajišťuje především zákonná valorizace, a většina penzistů počítat umí, tomu věřte. 

Poslanci i vláda sliby levice o navýšení důchodů odklepli, když je přežehnal především souhlas vládního hnutí ANO - a nato se ozval opoziční nářek, že si „strana jednoho muže“ kupuje potenciální voliče ze státního rozpočtu za devět stovek na hlavu.

Rozvádět argumenty a protiargumenty rozměru rozhlasové glosy nepřísluší, ale připomenout si způsoby a finance, jakými si v nedávné minulosti jistila dnešní opozice volební preference, je na místě. A zdaleka nešlo jen o miliony v igelitkách. Prodej slibů a nákup hlasů bývají spojité nádoby, ale je třeba mít na mysli, že ti „kupovaní“ voliči nemají hlavu jen na to, aby měli na čem nosit čepici.

A že paměť národa není jen název organizace.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Co nebere rozum

    Klíčovým svědkem v kauze předražených nákupů letounů CASA byl vojenský pilot v hodnosti podplukovníka. Podle dostupných a zveřejněných údajů vstoupil do armády v roce 1990.

  • Václav Souček: Ode zdi ke zdi

    Těžko počítat organizace, které podporovaly za rozpočtované peníze turistický ruch v naší zemičce. Bylo jich víc než dost, od celostátních až po místní společenstva.

  • Václav Souček: Nahoře

    Petr Novotný měl tehdy ten geniální nápad - když bratři Nedvědovi spolehlivě vyprodávali Lucernu, proč s nimi neuspořádat koncert na Strahovském stadionu? Povedlo se.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.