Václav Souček: Protestní hnutí

Ano. Na Slovensku vyhrálo volby podobné protestní hnutí. Paralela s Hnutím ANO na české politické scéně je zřejmá, jen živná půda slovenských protikorupčních nálad byla dva roky od nájemné vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky značně úrodnější. 

Podle dostupných informací dosahovali příznivci Igora Matoviče ještě k lednu 2020 nějakých 6% voličské přízně, aby zvítězili bezmála závratně.

Čtěte také

Nu - je po volbách, nastanou koaliční vyjednávání a vznikne nová vláda, SMER se odsune do opozičních lavic, půl milionu Maďarů na Slovensku nebude mít přímé parlamentní zastoupení v Národní radě.

Česká zkušenost praví, že jakmile vykročí protestní hnutí do přímého střetu s „tradiční“, zavedenou politickou praxí, objeví se kromě protestní síly i jiné schopnosti, jakož i nedostatky. To druhé přivolává paktování opozičních útvarů, brblání a projevy nespokojenosti veřejnosti, což zakládá na nové protesty podobné oněm původním.

Doufejme, že se tímto způsobem obrozuje i dosavadní představa bezpřívlastkové demokracie.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Nový pojem

    Že by se nový pojem objevil v tisku zčistajasna, to nikoliv; už s koncem roku minulého odlétaly a vylétaly ceny do říše snů. Slevy se praktikují s lehkou myslí.

  • Václav Souček: Vítr v kapse

    Ještě že povětrnostní změny postihují kontinenty, jinak bychom my Češi mohli žehrat na věčnou smůlu. Ještě si pamatujeme hurikán Kyril, a máme za sebou vichřici Sabine.

  • Václav Souček: Inzerce

    Matení pojmů pochoduje informačními zdroji zvesela, napříč i podél. Ta serióznější média se tomu brání, jak kdo umí, a jakými disponují prostředky.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.