Václav Souček: Proti chudobě

Nesporné spory o úspory - to měl být původně titulek tohoto krátkého pojednání, věnovaného rozevírajícím se nůžkám mezi chudými a bohatými. 

Čtěte také

Neradno se příliš zaobírat měnovou politikou Evropské centrální banky, jakož i navázaných přístupů bankovních domů. Hořké kapky zmírajícího úročení vkladů tak užívají především střádalové z řad penzistů, zvyklí po celý život počítat jak v pětníkovém mariáši blahé paměti; úroky z jejich škudlení nestojí za dlouhou řeč, což reflektuje řada taktně mlčících bankovních expertů. Na nepopulárním pytlíku od mouky se lze rovněž dopočítat hodnot, jakými ze spořících účtů upíjí kuní šelmička, zvaná inflace.

Minulý týden celým světem proběhl „Mezinárodní den boje proti chudobě“; přesněji řečeno proběhl, a ukázal světu záda. Nepřesný souhrn přesných čísel vykázal, že na glóbu žijí stamiliony lidí s příjmem pod dva dolary na den, přepočet na české koruny praví, že jde o 43 Kč. Čili - jsme na tom relativně dobře, teorie relativity je bezmezná.

Přesto, nebo právě proto: proti chudobě se bojuje nejlépe tomu, komu nevisí na zádech jako batoh cihel.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Výzkum chudoby

    Autor je si vědom, že posluchač mívá po ránu vlastních starostí víc než dost, a má-li obrátit mysl k veřejnému zájmu, činil by tak raději z profese a za mzdu. Jakko...

  • Václav Souček: Hnací motor

    Pamatujete řemeslnické dílny s řemenicemi? Pro člověka, který s technikou skončil u skoby, to byla úchvatná podívaná; hnací motor, a na hřídeli několik hnaných řemenic.

  • Václav Souček: Všeho s mírou

    Život už je taková potvora, jednou vezme, podruhé nadělí; a tak je třeba obrnit se jak proti ztrátám, tak i proti nadílkám. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.