Václav Souček: Rady a porady

Pod aktuálními zprávami první signální soustavy - což je soubor dalších  opatření proti novým, do jisté míry definovaným ohniskům pandemie - funguje bezchybně okurková sezóna.

Když není o čem mluvit a psát, jsou dobrá ona pověstná stébla: rady, porady, a varování; proti klíšťatům se můžeme potírat esenciálními oleji, kdo negriluje, ten jakoby nežil, žralok nezaútočí, když se mu budete dívat do očí. Tištěná média zatím nouzi nepociťují, problémů k vášnivým diskuzím je víc než dost.

Čtěte také

Lokty evropských politických veličin slouží při vyčerpávajících nočních přesčasech coby náhrada za stisky rukou, pocely a objímání, z obrazového zpravodajství se rodí pochyby, zda se oči nad rouškami usmívají, či vysmívají. Špatný kouřový signál se objevil ve Francii v podobě požáru další historicky cenné katedrály, objevilo se i ošklivé podezření o úmyslu.

Což se - doufejme - neprokáže v případě zahoření pražských Sovových mlýnů. Materiální škody bývají velké, ale nahraditelné, ztráty duchovních hodnot a víry se proti tomu bolestně projevují v konfliktech.

Pro dnešek závěrem - snad se konečně umoudří počasí letošního léta.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Eliminace

    Nebyly tou dobou počítače, ani mobily. Hrávali jsme tu bojovou hru ve škole pro ukrácení chvíle; „lodě" se to jmenovalo. Byl k tomu potřeba čtverečkovaný papír.

  • Václav Souček: Pro a proti

    O Silvestru zvěstoval tištěný zdroj, že prokuratura zrušila obvinění slovenského expremiéra. Jiné mocné médium informuje, že zpráva není pravdivá.

  • Václav Souček: Něco za něco

    Několik málo pár vět, jak pravil epigram blahé paměti. Nevšedně vlídné poselství prezidenta Miloše Zemana bylo všedně nevlídně rozcupováno vševědoucími kritiky.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.