Václav Souček: Síla informací

Den za dnem, hodinu za hodinou jsme zásobováni podrobnými informacemi o virové hrozbě, po doporučeních i výzvami a už také striktním nařízením. 

Všechna ta neodbytnost je na místě, včetně únavného opakování, protože se to s námi má jako s malými dětmi: je třeba nám všechno jednou říct, ale taky třikrát opakovat. Při tom nelze vyloučit pověstnou statistickou chybu, která může být osudová; najděte si v encyklopedii výklad o „exponenciálním“ šíření, a rázem zbystříte.

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)

Takže znovu - dvacet čtyři hodiny denně, varování už následují milionové karantény. Rozhlasy, televize, tisk, internet chrlí bez oddechu další informace a vyplácí se je sledovat.

Není ale nad zvěsti nesené od úst k ústům - ty vymetly mouku a rýži z regálů obchodů natotata. U nás v Hradci se kdysi říkalo, že když si někdo v Kuklenách dupne, tak na Slezském Předměstí už je z toho zemětřesení.

Kéž by všechny vyspělé informační zdroje měly okamžitý vliv a účinek jako fámy.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Tlaky

    „Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou“ bývalo často ke slyšení u razantnějších, o něco radikálnějších jedinců. Použití síly obvykle rezultuje v tlak.

  • Václav Souček: Křivé

    Už to tak chodí, že když otevřete počítač, z prvního místa na Vás zaútočí skandální zprávy. Osvědčený recept, jak zaujmout a pěkně si v té špíně zabrouzdat. 

  • Václav Souček: Vlastnictví

    Nový český film „Vlastníci“ režiséra Jiřího Havelky vzbudil slibná očekávání, když už ne nové filmové vlny, tak alespoň podívanou na zčeřenou vodu.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.