Václav Souček: Škraloupy

Všechny naše deníky - přestože v držení různorodých vydavatelství - věnují kauzám armádních zakázek konečně pozornost a zdá se, že se k životu probudily i vyšetřující orgány. V té souvislosti se chvěje ve vzduchu otazník nad požadovanou rezignací neodvolatelného policejního prezidenta. Příčiny nemusí - ale také mohou - souviset.

Teď půjde o to, před kterými dveřmi se krok vyšetřovatelů zastaví. Náměstci? Ředitelé odborů? Referenti? Nájemní lobbisté?
Za činnost každého ministerstva odpovídá jmenovaný ministr. Nese, nese odpovědnost, ale nedonese. Dopočítat se, neřku-li vyjmenovat rotující ministry a ministryni na obraně řadový občánek nedokáže, maje vlastních starostí nad hlavu. Že se ten následující odkazuje na předchozího a nehnutelné rezultáty nedokonalých smluv, to už také unavuje.
Má-li kdo z potentátů pocit, že jemu nasazená psí hlava nenáleží, nechť se očistí u soudu. Soudy končí i občansko právní spory o tisícové částky, když u dveří zvoní exekutor, proč by soud neuměl rozštípnout trestní odpovědnost za prošustrované miliardy a štípnuté miliony.
Škraloupy na politické odpovědnosti se zatím ve většině případů daří stírat bez ztráty kytičky, nejlépe s odchodem do závětří diplomacie.
Stírat je třeba jinak. Nekvalifikované kšefty kvalifikovaně - a daleko důkladněji.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.