Václav Souček: To sladké slovo

To sladké slovo zní - svoboda. Včera měla ta někdejší, československá svoboda další výročí. 21. srpen 1968 mnozí pamatují živě, další raději zapomněli, jiní teskní. Pro každého znamená to sladké slovo svoboda možnost. A nutnost osobního rozhodnutí.

Rozloučení s Jiřinou Švorcovou se účastnili lidé s rozličnými možnostmi. Kdo neviděl: protiváhou pánů Jakeše a Fojtíka byla Kamila Moučková. Onen 21. srpen byl pro každého z nich osudovým dnem. Na misku vah vložili osobní odpovědnost. Netrvalo dlouho, a jejich rozhodnutí nabylo - jak říká jurisdikce - právní moci. Někteří vykročili vzhůru, jiní bez milosti dolů.
To sladké slovo svoboda věrně provází jeho trpké dvojče. Odpovědnost.
Přes všechna výročí, a napořád.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.