Václav Souček: Strategie rozličné

Umění zkratky je svízel, když je převratného dění příliš, proto jen drobky. Před půl rokem se namísto Pekingu zveřejnil Wu-Chan. Čína není ani jedna, ani jednotná, jak se ráda světu prezentuje. 

Návštěva předsedy Senátu na Tchaj-wanu mírně připomíná škádlení krajty bosou nohou, ale nutno jí přiznat svérázný význam; málo platné, okolní svět se dívá, třebaže příliš nekomentuje. Rétoricky si významně odkašlal exprezident Václav Klaus, jak bývá jeho zvykem.

Jak se to má s čínskými záměry u nás?

Sliby hedvábné stezky vystřídaly pohrůžky. Vyjma zviditelnění fotbalové Slávie žádná sláva, velkolepé lázeňské centrum pod Pálavou zůstává - díky Bohu - jen na papíře.

Čtěte také

Tamní vinaři by asi pěkně poděkovali, až by místo produkce excelentních vín prali prostěradla a žehlili košile.

Velmocenské strategie Číny jsou odlišné od ověřených způsobů „rozděl a panuj“. Číná působí především výraznými ekonomickými pákami, namísto obřích investic vrší obří úvěry. Své o nich ví i USA i Rusko, soupeřící hlídači globálního světa.

Z tušení následků se rodí internetové vtipy, jeden stojí za citaci: za dvacet let prý zvítězí ve Spojených státech nad republikány i demokraty úplně jiná síla.

Ve stejné době budou zaznamenány první nepokoje na čínsko-polské hranici.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Polštáře

    Dá se porozumět vládou vyhlášeným opatřením, a s jistou úlevou zaznamenat, že dokonce polevily i útočné kousavosti těch, kteří by všechno zařídili líp.

  • Václav Souček: Zkouška sirén

    V době řízné prevence před novým infekčním virem se také připomnělo už zvykové polední varování. 

  • Václav Souček: Alternativy

    O nepříjemné zprávy v těchto dnech není nouze, ale i ty příjemnější nesou nádech pochyb; náleží k nim natěšené oznámení o klesajících cenách ropy na světových trzích.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.