Václav Souček: Střípky

Omladina v každé generaci mívá svoje starosti, a míní být vyslyšena a respektována. Není-li jí sluchu dopřáno, bere se za své jinými způsoby a revoltuje. Ekologické záležitosti jí nikdy nejsou cizí, viz někdejší masívní Hnutí Brontosaurus za socíku; po chuti tehdejší garnituře moc nebylo, ale nic s tím už soudruzi nenadělali, zatrhnout to nešlo.

Vandalismus na cyklostezkách nebere konce. Člověku to až bere chuť cokoliv nového budovat

Na cyklostezkách se setkáváme s naprosto nepochopitelným vandalismem a ničením

V letních dnech využívá cyklostezek a cyklotras v okolí Náchoda tradičně velký počet turistů, návštěvníků, ale i místních obyvatel. I proto o tato turisticky atraktivní místa město Náchod pečuje, udržuje komunikace i odpočívadla a veškeré zázemí, které se podařilo v posledních letech vybudovat. Nechybí odpočinkové zóny, informační tabule, cvičební stroje i opravny kol. To všechno slouží nám všem. 

Aktuálně - nejen naše omladina pléduje za lesy, vody, a stráně, jakož i za kytovce, nosorožce, ptactvo a hmyz. Poptávka po užitečném hmyzu je ztvárněna písemně i na pečlivě upravených cyklostezkách v královéhradeckých Šimkových sadech, nelze ji přehlédnout ani na kole, natož pak pěšky.

Otazníky jsou oprávněné, další otázkou je, zda i místně příslušné; možná by sadům takové včelí úly slušely víc, než hejna komárů, ale to by se zase nesměli najít vandalové.

Tahle sorta se podepisuje na tamních cyklostezkách také po svém způsobu: jak pěší, tak především cyklisté kličkují mezi stovkami střepů a střípků z napadrť rozbíjených láhví.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.