Václav Souček: Tři dny tenisové

Zatímco v hašteření kolem politiky bychom mohli pořádat olympiádu, stali jsme se svědky tří dnů tenisové parády. Minulý týden se hrál třetí ročník o Pohár Roda Lavera, a australská superstar minulého století byla - vzdor vysokému věku - potřetí při tom. 

Ženevská aréna byla nadšená, neboť domácí Roger Federer znovu zářil a přispěl. Tým Evropy potřetí slavil, když v posledním utkání porazil na pomyslné pásce Němec Alexandr Zverev Kanaďana Miloše Raoniče.

Kdo přenosy u obrazovky vyseděl, ten nelitoval času a České televizi budiž nehlasně poděkováno. Napínavou show byla atmosféra u nominovaných družstev Evropy a „Světa“; fandilo se možná ještě víc, než v národních celcích.

Tenis byl vždy hrou dam a gentlemanů (ilustrační foto)

Dech beroucí byla podívaná zejména na Rafu Nadala (jenž nemohl v závěru hrát pro zánět v ruce), jakým způsobem zápasy prožíval na lavičce. Kdo tenis, ten bílý sport špičkových sportovců s pohádkovými příjmy nesleduje, ten by žasnul, že takoví borci jsou tři dny nepokrytě zapálení pro hru; jak malí kluci.

Zkrátka a dobře - Laver Cup se povedl, a stal se nejen oslavou, ale i rehabilitací všemožných excesů vrcholového tenisu.

Pro český „bílý sport“ je to emotivní podnět, srovnatelný s úrovní nedávného úspěchu našich basketbalistů. Takové příklady vskutku táhnou.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Co nebere rozum

    Klíčovým svědkem v kauze předražených nákupů letounů CASA byl vojenský pilot v hodnosti podplukovníka. Podle dostupných a zveřejněných údajů vstoupil do armády v roce 1990.

  • Václav Souček: Nahoře

    Petr Novotný měl tehdy ten geniální nápad - když bratři Nedvědovi spolehlivě vyprodávali Lucernu, proč s nimi neuspořádat koncert na Strahovském stadionu? Povedlo se.

  • Václav Souček: Žádné zprávy

    Svým způsobem je to profese obdivuhodná. Není to poprvé, co si člověk připomene drobného pošťáka, pana Škopa z dětských let; chodil zásadně ve služebním.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.