Václav Souček: Ty konce

Otírat se o byvší politické veličiny není člověku moc po chuti, ale někdy je to dobře si některé jevy připomínat. Glazura popraskala na bustě otce perestrojky Michaila Gorbačova i na podobizně sjednotitele Německa, kancléře Helmutha Kohla. Václav Havel ilustroval odcházení divadelní hrou i filmem. V jiných končinách končí byvší veličiny jinak, jen letmo vzpomeňme Irák a Libyi.

U nás doma se končívá poklidněji. Někdo v Bruselu, někdo na Vysočině, v diplomacii, či na Floridě. Obměna či recyklace představitelů a partajních šiků není provázena přesunem po zuby ozbrojených kolon se zlatými pruty, neboť miliardy už jsou dávno odkloněny za kopečky suchou, bezproblémovou, bezhotovostní cestou. Volnost, rovnost, bratrství - po česku.
A protože nějaký ten milionek je proti tomu prkotina, už se o to ani tak moc lidí nezajímá. Občan Novák má svých starostí nad hlavu a politiky po krk.
Zajímavé: závist, ten hnací motor lidského úsilí, nějak odkvétá.
Jestli to nebude tím, že na květ nasazuje blbost.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio