Václav Souček: Údaje, příčiny, následky

Nejméně 170 lidí zahynulo po havárii ukrajinského letadla těsně po startu z Teheránu - tak pravila první zveřejněná zpráva o nehodě. Druhá už údaj upřesnila: o život přišlo všech 176 lidí na palubě, včetně posádky. Příčiny jsou v šetření. 

Podobně pohyblivé údaje se týkají nevídaných iránských bouří, jaké přivolal pohřeb generála Kásima Sulejmáního: první číslo uvádělo 42 ušlapaných, další 46, 52, to zatím poslední 60 obětí na životech.

Čtěte také

Nebyli jsme, a doufejme, že ani nebudeme u podobných monstrózních následků, ale želbohu se nás i Evropy ve druhém sledu týkají, v oblasti jsou oddíly NATO včetně našich vojáků.

Ministr obrany Spojených států jen s obtížemi čelil otázkám na tiskové konferenci, a jeho odchod od mikrofonu se podobal chvatnému ústupu, třebaže ujišťoval novináře o přemíře zaručených informací a údajů tajných služeb, které vedly prezidenta Donalda Trumpa k tak závažnému rozhodnutí.

Před OSN a diplomatickými sbory celého světa vyvstal problém na rozhraní mezinárodního práva a bezpráví. Ale není to poprvé - znovu bude třeba vzít v potaz příčiny a následky útoku civilními letadly na obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Tlaky

    „Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou“ bývalo často ke slyšení u razantnějších, o něco radikálnějších jedinců. Použití síly obvykle rezultuje v tlak.

  • Václav Souček: Křivé

    Už to tak chodí, že když otevřete počítač, z prvního místa na Vás zaútočí skandální zprávy. Osvědčený recept, jak zaujmout a pěkně si v té špíně zabrouzdat. 

  • Václav Souček: Vlastnictví

    Nový český film „Vlastníci“ režiséra Jiřího Havelky vzbudil slibná očekávání, když už ne nové filmové vlny, tak alespoň podívanou na zčeřenou vodu.