Václav Souček: Velká země

Že co chvíli někde něco bouchne, není divu. Zbrojní arzenál je hojný, a možná přehledný v odborných kruzích, ale až když vyletí do povětří takové Vrbětice, zbystří i veřejnost.

Což platí u nás, velká země si podobné maléry pečlivě střeží. Jenže i tam bouchají muniční sklady na pokračování - a jako na potvoru to nelze před světem utajit, neboť fungují hlídací satelity.

Jiná kauza, o bohatýrský krok vedle: ruská federace stěhuje do pryč jednu z vesnic, neboť na pevnině i na moři vystoupala po havárii zkoušeného nosiče radiace přes únosnou mez. Zpráva o tom je zveřejněna se zjevnou nevolí, lékaři pověření zásahem v postižené oblasti byli odvezeni k vyšetření, a neprodleně se zavázali, že o své činnosti nebudou podávat žádné informace.

Velká země si prostě malé starosti nepřipouští, a řeší je po svém. V tom se její způsoby příliš nemění od dob Petra Velikého, přes Velkou říjnovou, co byla v listopadu, a protože právě píšeme měsíc srpen, tak až po formy internacionální pomoci. Což bychom měli mít trvale na paměti.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.