Václav Souček: Vítr v poli

Oči pro pláč zůstávají obsluze čerpadel, když se některý dobrák obslouží bez placení. Kamery poskytnou záznam, policie sem tam někoho dopadne. Způsobená škoda pod pět tisíc, chytejte vítr v poli.

Zhruba týden se protáčí tiskem tankování na úvěr. Nejmenovaná osoba veřejná na nejmenovaném letišti tankovala větší množství nafty, aby zaplatila fakturačně. Platby faktur po termínu jsou běžnou praxí, chytejte vítr v poli.
Za nejmenovanou babou zlodějkou chodí po nejmenovaném obchoďáku očko. Očko se střídá, baba je pořád stejná. Škoda bývá okolo pětistovky. Chytejte vítr v poli.
Z jedné společnosti, obchodující tekutými palivy, odtečou do zahraničí miliony. Z jiné společnosti, obchodující pevnými palivy, miliardy. Souběžně odtéká kamsi t. zv. politická vůle.
Po mnoha letech se rozvine učená diskuze mezi politiky, právníky a ekonomy.
Ne ale o tom, kdo a s kým, a v čí prospěch se tak stalo; debata se vede o tom, kdo má chytat vítr v poli.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.