Václav Souček: Výpadek paměti

Traduje se, že právo je jedno a výklad práva se různí. Pro dokreslení uveďme, že s autorizací odborných textů to bývalo všelijaké. Například po reorganizaci státní správy šedesátých let byl vydán obšírný spis k sociálnímu a důchodovému zabezpečení. Coby autor nebyl uveden kolektiv odborníků, jenž se na práci podílel, nýbrž tehdejší ředitel tohoto Úřadu, adresou Křížová 25, Praha 5 - Smíchov.

Referentky odborů na krajích a okresech klopily s úsměvem hlavy a myslely si své; aby jeden člověk obsáhl dějinné konglomeráty důchodových předpisů bylo nemyslitelné.

Křiklavým excesem se stal veřejný proces padesátých let s dr. Miladou Horákovou. Ale už v šedesátých letech bylo každé dítě od čtvrté třídy obeznámeno se zvukovými záznamy, jakož i s filmovými dokumenty procesu, a vědělo, kdo to byl doktor Urválek.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva a exministryně spravedlnosti Helena Válková

Říká se, že lidská paměť je milosrdná a upozadí nepříjemné prožitky; lze se tedy domnívat, že tak činí i podvědomě.

K současnému problému, který se vynořil z časoprostoru našeho práva, asi není třeba víc podotýkat.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: O víně

    Není třeba citovat autority s mlsným jazykem, obrovský vzestup výsledků práce našich vinohradníků a vinařů je znát na každém kroku, jak na tuzemském trhu, tak v zahraničí.

  • Václav Souček: Daň z ubrané hodnoty

    Kolik lidí, tolik názorů; společnost rozdělená majetkově je zákonitě rozdělená i názorově. Privatizační „kousky“ dosud zapomenuty nejsou, je příliš brzo.

  • Václav Souček: „Tady vlci nejsou“

    Hrál se tento dramatický titul z pera autora Pančo Pančeva k výročí Bulharské lidové republiky ve zdejším DVÚ, ještě v době masivního dohledu na kulturu. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.