Václav Souček: Z ručky do ručky

Aby nebylo opominuto bez povšimnutí: bytový fond někdejšího OKD se stal opět, už téměř tradičně, předmětem obchodu. Zda výnosného, nebo nikoliv, zůstává obestřeno tajemstvím. 

Glosa nemůže obsáhnout všechny kroky a přesuny od samého počátku; když je zkusíte vyhledat, narazíte - mimo jiné - na zprávy o záhadných majitelích účtů na Kajmanských ostrovech. Neviditelná ruka trhu, slyšeli jsme, víme, známe.

Budova, kde desítky let sídlilo generální ředitelství OKD, Ostrava

Poslední držitel odprodal někdejší hornické byty mocné švédské korporaci, jejíž bytové državy se nacházejí v četných státech Evropy. Co říkají této podobě globalizace nájemníci, kteří si kdysi dělali oprávněnou čáku na odkoupení svého životního prostoru na pár metrech, zůstává rovněž obestřeno tajemstvím.

Sirotčí peníz ale můžete vsadit na to, že jejich komentáře v ostravském nářečí budou na hony vzdáleny spisovnému chrámu jazyka českého.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.