Václav Souček: Zkouška sirén

V době řízné prevence před novým infekčním virem se také připomnělo už zvykové polední varování. 

Napřed se neodbytné houkání dobude přes zavřená okna i polední zprávy rádia, aby po odmlce oznámil výstražný sytý hlas, že šlo o „zkoušku sirén". Opakuje se to pěkných pár let, takže tomu příliš pozornosti nevěnujeme - ale kdyby to mělo být aktuální, co myslíte, kam se varovaná populace má uchýlit? Do nejbližšího sklepa, nebo zalehnout na nejbližším veřejném prostranství?

Siréna (ilustrační foto)

To není strašení, máme na tapetě jiné bubáky; ale dalo to vzpomenout někdejším cvičením CO a legráckám okolo nich. Ta doba vynesla do světa jednu báječnou písničku o pochodovém cvičení od Slávka Janouška, a odnesla do zapomnění někdejší kryty civilního obyvatelstva.

„Zkouška sirén" zůstala jako relikt. Zřejmě pro každý případ.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Soutěž o špici

    Je to nevyhlášená okresní soutěž, nebo krajský přebor? Na loupeživé party v okolí hlavního města jsou zatím krátké kamerové záznamy i zvýšená policejní ostraha.

  • Václav Souček: O prestiži

    Druhá nejvyšší ústavní funkce nedá spát politickým partajím - a tak ještě nedohasl plamínek smutku nad odchodem Jaroslava Kubery, a už jsou v pohybu stranické zájmy.

  • Václav Souček: Renonc

    Od doby vyšetřovací komise pro události 17. listopadu provází veškeré podobné komise patřičná dávka nedůvěry veřejnosti. O listopadu vznikla publikace nazvaná  „Polojasno“.