Vaječný likér – středověký nápoj v 21. století

V různých variantách je oblíbený po celém světě. Základními surovinami pro přípravu vaječného likéru jsou syrová vejce, mléko nebo smetana, cukr a rum, případně jiný destilát.

Za kolébku vaječného likéru je považována Velká Británie, pravděpodobně Skotsko, kde podobný nápoj pili už ve středověku. Tehdy si ho mohl dovolit málokdo, ingredience nebyly zrovna levné a tak vaječný koňak oblažoval zejména chuťové buňky šlechty. V 18. století vaječný likér přijali za svůj Američané, jeho vývoz do Nového světa tehdy byl poměrně výhodným byznysem. Čilý obchod a neutuchající zájem o lahodný nápoj pak brzy vedl k nahrazení původní drahé alkoholové složky karibským rumem.

Eggnog

Vaječný likér, vaječný koňak, air koňak, vaječňák – těmito různými názvy označujeme stejný nápoj u nás, ve světě je nejznámějším pojmenováním eggnog. Výklady vzniku tohoto slova se různí. Podle některých je nog odvozeno od „noggin“, tedy označení nádoby určené pro podávání alkoholu. Podle jiných jde o zkrácené „egg and grog“, existují ale i další. Bez ohledu na název vaječný nápoj vábí mlsné jazýčky a vedle pití slouží také jako přísada do sladkých krémů, polev a jako součást tzv. alžírské kávy.

Vaječný likér z Plzně

Řada lidí nedá dopustit na doma vyrobený vaječný koňak podle receptu, který „moje maminka dostala od své maminky a ta ho zase měla od své maminky“. Mnozí naopak dávají přednost pohodlnému nákupu už hotového likéru. Mezi jeho největší výrobce u nás patří společnost Stock Plzeň-Božkov, která v současné době vaječný likér dodává na trh ve třech příchutích. „Celkový objem výroby tohoto likéru činí zhruba půl milionu litrů za rok,“ říká ředitel výrobního závodu Josef Bergl. Poptávka bývá vyšší před Vánocemi a Velikonocemi, čemuž firma přizpůsobuje produkci.

Výrobní tank na vaječný likér

Nízkotučná vejce

Během desítek let, po které vaječný likér figuruje v nabídce plzeňské likérky, došlo ke změnám umožňujícím navyšovat počet prodaných lahví a zároveň uspokojit nároky zákazníků. Vejce z vejprnické drůbežárny byla nahrazena vajíčky speciálně vyšlechtěných slepic. „Tyto nosnice dostávají krmivo ovlivňující obsah tuku ve žloutcích, což se ve finálním výrobku projeví nízkou hladinou cholesterolu. Tuky už nevyvstávají na povrchu likéru, dokud se to dělo, odrazovalo to některé kupující,“ popisuje výhody tohoto kroku vedoucí výroby tekutin Martina Šustrová.

Výroba likéru ve velkém

„Výrobní proces se zjednodušil a automatizoval. Likérka dnes neodebírá dílčí suroviny od vícero subdodavatelů, ale už hotovou melanž ze zaslazených žloutků a pasterizovaného mléka od jednoho dodavatele,“ vysvětluje technolog Tomáš Groskopf. Podle něj ve Stocku melanž zahřejí na 28 °C, přimíchají další suroviny, likér přefiltrují a poté, co projde přísnou laboratorní kontrolou, stočí do lahví.

Operátor při výměně desek na filtru

Trvanlivost vaječného likéru

Přestože to legislativa neukládá, Stock Plzeň-Božkov omezuje dobu trvanlivosti svého vaječného likéru na 2 roky, po které garantuje jeho chuť a kvalitu. Doma připravený vaječný koňak uchovávejte dobře uzavřený max. půl roku. Je ale málo pravděpodobné, že by vám tak dlouho vydržel, obvykle totiž díky pravidelnému užívání zmizí v mnohem kratším časovém úseku.

Recepty ze starých kuchařek:

Punč vídeňský
(Kuchařská kniha, nakladatelství Šolc a Šimáček, 1921)

Na jednu sklenici punče utři dva žloutky s cukrem, pak přidej půl skleničky vanilky a jednu skleničku rumu, do toho dej tři čtvrti sklenice svařené vlažné smetany, kloktej to v páře, až to začne houstnouti, načež rychle nalévej do sklenic.

Egg-bath
(Kuchařská kniha, nakladatelství Šolc a Šimáček, 1921)

Utře se 18 dkgr. prosátého cukru se 7 žloutky, až se pění, dá se k němu 5 lžic rumu, arraku aneb maraschinu. Ušlehá se ½ litru smetany a přimíchá se zvolna k žloutkům. Podává se v číškách v ledu, čím studenější, tím lepší.

Římský punč
(Kniha šťastné ženy, nakladatelství Sfinx – Bohumil Janda, 1933)

5 žloutků
100 g cukru
¼ l šlehačky
3 likérové sklenky nejlepšího arraku

Žloutky třeme ½ hodiny s cukrem do pěny. Půl hodiny před podáváním přidáme arrak a pevně ušlehanou smetanu a pak naplníme šálky.

Vaječný muškát
(Kniha šťastné ženy, nakladatelství Sfinx – Bohumil Janda, 1933)

Utřeme litr šlehačky se 4 žloutky a přidáme trochu muškátového ořechu, načež přimísíme zvolna ¼ l arraku. Osladíme podle chuti.