Váňa se kvalifikoval na Velkou pardubickou. Nejsem tak starý, jako se zdá, tvrdí

25. červen 2016

Na pardubickém dostihovém závodišti se dnes jela druhá kvalifikace na letošní Velkou pardubickou. Představil se v ní i Josef Váňa starší, osminásobný vítěz slavného dostihu, který se v ostrém startu představil po více než roce a půl. S distancí 5800 metrů si poradil bez problémů a spřádá myšlenky na start v říjnovém vrcholu sezony.

S koněm Rabbit Hawk Wing doběhl dnes na sedmém místě, ale i tak Váňa v paddocku zářil spokojeností.

„Pěkně jsem se svezl. Ještě u Haďáku jsem mu zkusil dát jednu bičem a když na to moc nereagoval, tak jsem i věděl proč. Je totiž po operaci prakticky sedm týdnu v tréninku a myslím si, že je to do budoucna kůň do Velké jako hrom,“ věří ve svůj nový objev osminásobný vítěz Velké pardubické. A rád by počet startů ve slavném dostihu letos rozšířil.

„Myslím, že si tady v srpnu může zajít 5200 metrů a potom poslední kvalifikačku. A pokud mi ho půjčí majitel, tak si myslím, že by do Velké pardubické mohl být solidně nachystaný,“ myslí si zkušený žokej.

Pokud by se Váňa na letošním startu objevil, stal by se nejstarším jezdcem v historii. Pro někoho to je nereálné, ale vítěz dnešní kvalifikace Josef Bartoš ví, čeho všeho je jeho zkušený kolega schopen.

„Lidé nevědí, co on každý den dělá. Byl jsem u něj osm let, takže vím, že je aktivní. To ho žene pořád dopředu a fandím mu,“ přiznává Josef Bartoš.

Čtěte také

A Bartošova slova potvrzuje i sám Váňa.

„S klukama denně jezdím, skáču a jezdím rychlé práce. Necítím se, že bych byl tak starý, jako vypadám,“ líčí Váňa.

Josef Váňa naposledy triumfoval ve Velké třikrát za sebou s Tiumenem. A u svého současného svěřence Rabbit Hawk Winga vidí podobný příběh.

„Spíš mě motivovalo to jeho zranění. Připomnělo mi to před čtyři roky staré zranění Tiumena, kdy doktor říkal, abychom se na něj vykašlali. A on pak vyhrál Velkou, takže já se na něj nevykašlu a vyhrajeme i letos,“ usmívá se osminásobný vítěz Velké pardubické, který by ji chtěl zkusit i letos.

autoři: gut , jkn
Spustit audio