Vánoce na dluh

16. prosinec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nákupní horečka vrcholí, obchodníci si mnou ruce - do Vánoc totiž zbývají už jen týden. Češi prý za dárky v průměru utratí kolem pěti tisíc korun a krize nekrize, potěšit své blízké je prvořadé.

0:00
/
0:00

Každý rok se těším na vánoce, že něco pod stromečkem najdu. To mě potěší a i kdyby to byla úplná zbytečnost, jako, že většina vánočních dárků jsou vesměs věci nepotřebné, tak stejně mě to potěší, protože tuším že na mě moji milí a blízcí nezapomněli a to se počítá. Nedávno jsem si zapnul televizi a na obrazovce smutná maminka vysvětlovala, že klouček před vánoci vyrostl z lyžařských bot a teď co mu rychle dát pod stromeček, když nemají peníze a v dáli se objevila usměvavá bruneta s balíkem peněz a situaci hned vyřešili. Jinými slovy, veřejnoprávní médium vám nabízí v reklamním čase vánoce na dluh. Pokud máte doma rozmazlené klacky, kteří bez drahých dárků nepocítí lásku rodičů, můžete se hned vydat do nejbližší banky, kde vám ihned půjčí třeba padesát tisíc, vy to rozházíte na různé potřebné či nepotřebné dárky a potom to budete další rok dva roky splácet, ale až po vánocích a dokonce vám půjčkaři počkají až do lednové výplaty, to abyste si s těmi dluhy nelámali před Silvestrem hlavu. Nedávno mi telefonovala nějaká paní z jednoho supermarketu, že tam mám bankovní kartu na čtyřicet tisíc korun, jenom si jí zaktivovat a vybrat peníze. Prý to je na vánoční dárky. Když jsem ji řekl, že vánoce na dluh jsou děsivé, hrozné, stresující a nehezké vánoce, tak mi řekla, že si to můžu klidně vybrat až po vánocích. Vůbec na tu připomínku nereagovala. Ale já vím, že vánoce na dluh jsou nemorální. A tak jsem si řekl, že letos budou pod stromečkem jenom praktické, levné a potřebné dárky, které celá rodina potřebuje k životu. Vzpomněl jsem si na film Obecná škola, jak tam tatínek, kterého hraje Zdeněk Svěrák, naděluje svému synáčkovi cosi zabalené v novinách. Chlapec na to kouká a nadšeně povídá: "Vzduchovka", pak to rozbalí a tam je stojan na noty. Klukovi sice spadl úsměv, ale stojan na noty je věc potřebná, pokud má být z dítěte hudební virtuóz. A tak jsem našemu klukovi, který hraje na pozoun, koupil pod stromeček také stojan. Doufám, že to rádio neposlouchá, a že mu to někdo z upovídaných posluchačů neprozradí. Už se těším, jakou bude mít z toho praktického a trvanlivého dárku, radost. A pěkné vánoční shony bez dluhů přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.