Vánočka podle paní Mirky Teichmanové

Sobotní vaření tentokrát zavoní skořicí, vanilkou, hřebíčkem a možná i rumem. Chcete si připomenout atmosféru staročeských Vánoc? Ochutnat tradiční pochoutky? Připomenout zvyky, na které už jsme zapomněli? Pokud ano - udělejte si čas v sobotu 19. prosince 2015 a příjeďte za námi do Třebechovic pod Orebem - na Betlémské trhy.

Zdena Kabourková spolu s Mirkou Teichmanovou nám připomenou na čem si pochutnávali naši předkové.

Málokdo ví, že první cukroví bylo ze sušeného ovoce a s vysokým obsahem medu.

Dozvíme se i to, že lidé pekli vánoční cukroví nejen z důvodu mlsání, ale mělo i tajemnou schopnost, která mohla ochránit dům, rodinu i domácí zvěř před temnými silami.

Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr a rituálů.

I o tom si budeme povídat a navíc poradíme jak si udělat rychlou výbornou vánočku. která dlouho vydrží vláčná a chutná.

Co budete dnes na vánočku podle paní Mirky Teichmanové potřebovat:

500 g hladké mouky
150 g másla
150 g cukru
2 vejce
1 tvaroh
1 vanilkový cukr
5 lžic mléka
prášek do pečiva
lžíce rumu
špetka soli
rozinky
sekané mandle

Vánočka patří na vánoční stůl

Postup:
Utřeme máslo, cukr a vejce. Postupně přidáváme tvaroh, vanilkový cukr, mléko a rum. Vše důkladně třeme.
Do vzniklé hmoty postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Do hotové směsi přidáme rozinky (můžeme i sekané mandle).

Slavný Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem odborníci rozebírají na kousky

Přijďte si užít také atmosféru staročeských Vánoc na Masarykově náměstí v Třebechovicích pod Orebem v sobotu od 9:00 do 16:00 hodin.

Připraven je pro vás bohatý kulturní program, živý betlém a desítky řemeslných stánků. Po celou dobu konání trhů bude otevřeno a volně přístupno Třebechovické muzeum betlémů.

Atmosféra Vánočních trhů v Hradci Králové

Letošní podoba Proboštova betléma bude opět netradiční.

Máte jedinečnou možnost nahlédnout spolu s restaurátory do dřevěného srdce mechanismu světově známého betlému.

To vše v sobotu 19. prosince 2015 od jedenácti do dvanácti hodin. Už teď se na vás těší Zdena Kabourková.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka