Vánoční dobroty s chutí, lehkostí a trochu jinak

29. listopad 2019

Vaření a pečení je velkým koníčkem Táni Řehákové z České Třebové. Na jaře vydala knihu S díky paní Dobromile, ve které ctí tradiční českou kuchyni. Snaží se ji ale trochu odlehčit surovinami, které naše prababičky ještě neměly k dispozici. Vychutnejte si její ořechový chléb vhodný i na jednohubky nebo vánočku z kvásku.

Ořechový chléb v srnčím hřbetu

Potřebujete:
5 vajec ( oddělit bílky, osolit a udělat sníh) 10 dkg mandlové mouky, 10 dkg nasekaných různých oříšků (vlašské, dýňová mouka, sezam, chia semínka atd.) 20 dkg dvacetiprocentní cihly, lžička mletého kmínu, lžička sezamového oleje, půl prášku do pečiva.

Postup:
Všechny přísady smícháme, na závěr přidáme našlehaný sníh. Pečeme na 200°C v silikonovém srnčím hřbetu.

Vychladlý chléb můžeme použít jako běžný chléb bez klasické mouky, chuťovku k vínu nebo udělat chlebíčky, které mají zaručeně originální chuť, a jsou skvělé pro různé příležitosti.

Vánočka se špaldovou moukou a kváskem

Potřebujete:
2 lžíce žitného kvásku (stejného, jako se používá na chleba),  100 g celozrnné špaldové mouky, 150 ml vody, 400 g jemné špaldové mouky, 0,2 l mléka, 100 g másla, může být i trochu sádla, půl středové části vanilkového lusku, 1 žloutek, citronová kůra, špetka soli, 50 g nasekaných vlašských ořechů a 50g rozinek naložených v rumu

Postup:
Žitný kvásek smícháme s moukou a přidáme vodu. Proces trvá podle teploty v místnosti i šest hodin, ale rozkvas by měl zvětšit dvakrát svůj objem.

Do celého rozkvasu přidáme 400 g jemné špaldové mouky, 0,2 l mléka, 100 g másla ( můžeme přidat i lžičku sádla), půl středové části vanilkového lusku, 1 žloutek, citronovou kůru a špetku soli. Zaděláme hladké těsto tak, aby se nelepilo na stěny nádoby a na závěr přidáme do těsta 50 g nasekaných vlašských ořechů a 50g rozinek naložených v rumu.

Těsto necháme asi dvě hodiny kynout, rozdělíme na části a upleteme vánočku. Zafixujeme propíchnutím špejlemi a necháme na plechu s pečícím papírem ještě hodinu kynout. Vánočku překryjeme i na povrchu pečicím papírem nebo je možné péct ji jako chleba v litinovém pekáči na 200°C asi 20 minut.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.