Varhaník Ondřej Vávra je betlémář z lásky. První figurky vyrobil pro babičku, aby jí udělal radost

18. prosinec 2019

V Muzeu hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově je velká trvalá výstava betlémů, teď v čase vánočním hojně vyhledávaná návštěvníky. Tvůrcem všech vystavených exponátů je profesionální muzikant, učitel hudby, varhaník a betlémář z lásky - Ondřej Vávra. Přímo v expozici se s ním sešla redaktorka Romana Pacáková, kterou překvapil hned odpovědí na první otázku, kolik betlémů je vystaveno.

V Muzeu hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově můžete od října 2019 trvale obdivovat více než sto betlémů lidového sběratele, řezbáře a výtvarníka Ondřeje Vávry, a to není ani polovina sbírky, kterou vlastní a stále doplňuje.

Čtěte také

K zájmu o betlémy ho přivedla nepřímo jeho babička, když byl malý kluk. O Vánocích stavěla svůj betlém na polici nad postel, na níž spával. Malému Ondřejovi se ta podívaná na zvláštní strnulou betlémskou scénu vůbec nelíbila a dokonce se jí trochu bál.

Když povyrostl, babička mu často vyprávěla, že její betlém byl původně mnohem rozsáhlejší, ale mnoho figurek se ztratilo. A tak se pustil do díla, začal vyrábět své první figurky pro babičku, aby jí udělal radost a u betlémařiny už zůstal.

Ondřej Vávra
*1981 je profesí varhaník, sbormistr a hudební pedagog, funkci regenschoriho chrámu sv. Vavřince v Novém Bydžově vykonává již před dvacet let. Jako relaxační koníček sbírá a vytváří betlémy již od dětství. Jeho sbírka činí kolem 400 betlémů. Od roku 2019 je členem Českého sdružení přátel betlémů.

V expozici najdete betlémy různých velikostí a stylů, papírové, prostorové, vyřezávané a největší z nich, betlém ústecko-orlického typu, je také autorským dílem Ondřeje Vávry. Chtěl mít svůj vlastní, ručně malovaný, a tak si ho udělal sám. Je v něm kolem 500 figurek, zapichují se do konstrukce pokryté mechem, jak se to dělávalo dříve.

V období Vánoc tráví Ondřej Vávra hodně času na kůru u varhan a má tak sváteční chvíle spojené s hudbou i chrámovými betlémy.

Čtěte také

Jeden velký chrámový betlém z tyrolských figur také právě staví v novobydžovském chrámu sv. Vavřince, kde působí také více než 20 let jako regentschori.

Betlémy Ondřeje Vávry můžete tedy trvale obdivovat v Muzeu hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově.

Ale pokud máte čas, vydejte se tam v pátek 20. prosince večer na speciální noční vánoční prohlídky muzea od 18 do 22 hodin. Čeká na vás vánoční výzdoba, svařák, cukroví a také Ondřej Vávra, který vám ke svým vystaveným betlémům podá výklad.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.