Včelí inspiromat v Nasavrkách má v návštěvnících podnítit zvědavost

11. duben 2016
Česko – země neznámá

V Nasavrkách v Pardubickém kraji funguje Střední odborné učiliště včelařské. A právě u něj se nachází zajímavá naučná stezka nazvaná Včelí inspiromat. Na dvou okruzích se návštěvníci dozvědí vše o včelách, včelařích i včelí pastvě. A tak trochu jde i o malou Školu hrou.

Naučná stezka se vine kolem včelařského učiliště a končí v arboretu, které je ideální včelí pastvou. Úmyslně jsou zde vysázeny rostliny bohaté na medonosný nektar.

Tvůrci naučné včelí stezky chtěli návštěvníky především inspirovat, podnítit jejich zvědavost a přimět je hledat informace o včelách a jejich dokonalém společenství. Stezku rozdělili na dvě části – Zelenou a Hnědou.

Zelená je umístěna v parku sousedícím se školou a orientuje se na vztah včel a rostlin. Lidé se dozvědí, co včelám chutná, co naopak rády nemají a co je pro ně možné udělat ve volné přírodě. Včela je zde představena jako nenahraditelná část ekosystému, který by se bez její existence zhroutil. Není tedy jen producentem medu, jak ji většina lidí vnímá.

Druhá část naučné stezky je přímo v areálu učiliště. Nese pojmenování Hnědá podle zbarvení včel a medu. V této části se návštěvníci dozvědí vše o včelaření: co bude včelař potřebovat, kde najde informace a jak může včelám zajistit pestrou pastvu po celý rok.

Odpovědi na otázky ukrývají QR kódy

Tvůrci inspiromatu vycházeli z toho, že lidé dnes málo čtou, a tak se snažili podat informace co nejvíce interaktivně, na velkých informačních tabulích. Odborný text je zpracován srozumitelně a doplňují ho jednoduché kresby a fotografie. Každé téma končí otázkou, na kterou návštěvníci nenajdou odpověď v textu. Musí hledat jinde. Majitelé chytrých mobilních telefonů můžou využít QR kódy na informačních tabulích. Odpovědi tak získají hned.

Odpovědi na otázky lze rychle najít pomocí QR kódů

Otázky přitom nejsou nijak lehké. Například: V čem čmeláci doplňují včelu medonosnou při opilování? Odpověď: Čmeláci létají při podstatně nižších teplotách a mají delší sosák. Dokáží tedy opilovat i rostliny, které jsou pro včely nedostupné. Tištěného průvodce včelí stezkou je možné si vyzvednout v budově učiliště, včetně otázek a odpovědí.

Součástí včelařské naučné stezky je i arboretum. Původně ho škola založila jako pomůcku pro výuku, dnes je celoročně přístupné pro veřejnost. Návštěvníci arboreta se seznámí s rostlinami, které jsou vhodné pro včelí pastvu. Kvůli jednostrannému zemědělství, kdy velké plochy zabírá jednodruhová řepka olejka, začínají včely trpět nedostatkem pestrosti, mají takzvanou monodietu. Arboretum představuje 430 druhů rostlin, různé druhy šalvěje, máty a levandule a také 60 druhů vrb.

65 let včelařské tradice v Nasavrkách

Nasavrky byly po dlouhá desetiletí jediné místo v Čechách, kde se učili budoucí včelaři. V devadesátých letech ale přišla krize a učiliště nenaplnilo ani jednu třídu denního studia. Vážně mu hrozil zánik.

Včely jsou jistými průvodci této naučné stezky

Díky schopným pedagogům přešla škola na širší formu vzdělávání. Každý rok otevírá několik tříd pro dálkové studium. A zájem je tak velký, že škola nezvládne uspokojit všechny zájemce. Hlásí se lidé od ukončení školní docházky až po sedmdesátníky. Polovina současných studentů jsou ženy a polovina jich má vysokoškolské vzdělání. Takoví lidé tu po třech letech studia a úspěšném složení zkoušek získají výuční list – včelař.

autor: KSA
Spustit audio