Vdolky jako povidlové obláčky upekla i usmažila Božena Tompichová ze Žatce

Prvním letošním soutěžním receptem se staly nadýchané vdolky s povidly, tvarohem a šlehačkou, které upekla nadšená fanynka Českého rozhlasu Božena Tompichová ze Žatce. Jeden nikdy nestačí, jak se přesvědčil i moderátor Patrik Rozehnal.

Vdolky

Ingredience na 24 vdolků:

500 g polohrubé mouky

1 lžička soli

2 lžíce cukru

50 g másla

375 ml mléka

20 g droždí

1 žloutek

sádlo nebo tuk na smažení

Na ozdobu:

450 g švestkových povidel

1 lžíce cukru

1 lžička skořice

1 lžíce citronové kůry

1 malý panák rumu

200 g tvrdého tvarohu

250 ml smetany ke šlehání

Postup:

Droždí pokojové teploty rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a zalijeme 50 ml vlažného mléka. Lžičkou vše rozmícháme, zasypeme troškou mouky a necháme v teple vykynout.

500 g mouky nasypeme do mísy, trošku osolíme, přidáme cukr, vykynutý kvásek a předem rozmíchaný žloutek ve zbytku mléka. Takto zaděláme budoucí těsto. Teprve následně přidáme rozpuštěné máslo a znovu zaděláme. Těsto vařečkou podebíráme, aby se do něj dostal vzduch, začaly se dělat na těstě puchýřky a těsto bylo vláčné. Necháme kynout pod utěrkou aspoň 30 minut.

Mezitím si připravíme povidlovou náplň. Švestková povidla ochutíme skořicí, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a kvůli rozředění směsi přidáme 1 lžíci rumu.

Vykynuté těsto vyklopíme na moukou posypaný vál a nožem krájíme malé kousky, které zakulatíme a uděláme placičky velikosti dlaně. Položíme na vymazaný plech na chvíli ještě kynout. Poté vdolky otočíme a dáme je na max. na 5 minut zaschnout do trouby předehřáté na 180 °C. Tím naběhnou a zpevní. Ještě horké je smažíme v hluboké pánvi na sádle. Vdolky musí být z poloviny ponořené. Opečeme je z obou stran dozlatova.

Servírujeme tak, že na upečený vdolek dáme vrstvu povidel, nastrouhaný tvrdý tvaroh a šlehačku.

Božena Tompichová

Recept má po své mamince, která vdolky dělávala na sucho na tálech na kamnech. Ale když se provdala, kamna už neměla, tak je začala nejdříve předpékat a potom smažit.

Hned po příchodu nás paní Tompichová pozvala ke stolu k obědu. Uvařila pikantní guláš z hovězí kližky s houskovými knedlíky a k čaji upekla dezert zvaný prošívaná deka. A navíc Patrikovi Rozehnalovi věnovala vlastnoručně vyrobenou kuchyňskou zástěru.

Patrik Rozehnal a Božena Tompichová