Ve Štramberku mají Vánoce celý rok. Ale jen od prosince do února můžete městečkem putovat za betlémy

20. prosinec 2021

Ne nadarmo se Štramberku na Novojičínsku přezdívá Moravský Betlém. Návštěva tohoto malebného moravského městečka je krásná v každém ročním období. O Vánocích ale obzvlášť. V prosinci se tam v oknech domů a výlohách obchodů objeví betlémy. A vy můžete putovat městečkem a vychutnávat si krásnou atmosféru zimních svátků.

Tuto okenní výstavu vůbec poprvé loni uspořádala Dagmar Juráková, která má ve Štramberku rovnou celou Vánoční chalupu.

Manželé Jurákovi ze Štramberku mají Vánoce nade vše rádi. Pavel Jurák sbírá proto už léta betlémy. A protože se o ně během zimních svátků rád podělí s ostatními, přišli spolu s manželkou na zajímavý nápad. „Město Štramberk nemá žádné výstavní prostory, kde by bylo možné betlémy ukázat veřejnosti. A tak nás jednou při procházce městem napadlo, že by mohly být vystaveny za okny domů a ve výlohách obchodů,“ vzpomíná na prvotní myšlenku Dagmar Juráková.

A protože i městu se tento nápad zalíbil, začala s manželem obcházet jednotlivé domky a obchody s otázkou, zda by bylo možné v nich betlémy na dobu dvou měsíců umístit. A setkali se s velice pozitivními ohlasy. A tak letos už podruhé mohou návštěvníci městečka i místní obyvatelé během prosince a ledna putovat Štramberkem za betlémy.

Ve Vánoční chalupě je k vidění celá řada betlémů, vyrobených z nejrůznějších materiálů

Vybaveni mapkou, teplým oblečením a sváteční náladou se mohou vydat na netradiční procházku, během které je čeká celkem 34 zastavení. Od Národního sadu, přes náměstí, Trúbu až ke kostelu svaté Kateřiny. Procházka zabere přibližně dvě hodiny. Ideální je vypravit se na ni ve chvíli, kdy se začne stmívat a okna a výlohy jsou svátečně osvětlené.

Většina vystavených betlémů je ze sbírek manželů Jurákových. Vánoce u nich bývaly vždy nejoblíbenějšími svátky, paní Dagmar vyráběla adventní věnce a ozdoby na dveře, pan Pavel zase sbíral betlémy. Jejich láska k Vánocům vyústila nakonec v to, že koupili malý domeček na Dolní Baště a proměnili jej ve Vánoční chalupu. Dole má paní Dagmar svůj obchůdek, nahoře pak návštěvníky pouští do stálé expozice betlémů. A tak si ve Štramberku můžete kouzelnou atmosféru zimních svátků připomínat celoročně.

Spustit audio