Ve středočeské obci Bohdaneč stojí rozhledna Bohdanka. Dohlédnete z ní na Vysočinu, Blaník i Sněžku

24. červenec 2021

Obec Bohdaneč ve Středočeském kraji leží v turisticky zajímavé oblasti nedaleko řeky Sázavy. Nabízí široké turistické vyžití, včetně před pár lety otevřené rozhledny Bohdanky. Její raritou je nejen výška dřevěné konstrukce vyrobené tradičním způsobem, ale také fakt, že nabízí výhled k sousedům, na Vysočinu.

Bohdanka byla postavena na místě, odkud je krásný výhled do okolí a kam lidé často chodili na výlety. Byla vybudována v roce 2011. Jde o originální stavbu z tak zvaného "kulatého dřeva" za pomoci ocelových spojů. Z dálky připomíná první dřevěné turistické rozhledny. Po dřevěné konstrukci širokých schodů se zábradlím se velmi dobře stoupá nahoru.

Rozhledna Bohdanka, navržená a postavená zmíněnou technologií, je nejvyšší nejen v České republice, ale i v celé Evropě. Její výška je impozantní, měří 52 metrů. A když zdoláte 216 schodů, čeká vás nádherný výhled, který ještě umocňuje nainstalovaný dalekohled. Při jasném počasí dohlédnete až na Sněžku. Převážně uvidíte zvlněnou malebnou krajinu Posázaví a podíváte se i k sousedům na Vysočinu. Obráceným směrem vás pak čeká otevřená scenérie s vrchem Blaníkem v pozadí.

Mezi atrakcemi dětského koutku je i dřevěný had

U rozhledny se pak nabízejí další možnosti trávení volného času. Originální dětské hřiště a také kvalitní občerstvení. Hřiště zdobí velké dřevěné plastiky – od krokodýla, hada, želvy až po žábu, která pro osvěžení plive vodu. K dispozici je i malá lanovka napříč loukou.

A pokud to stále ještě nebude stačit, v obci Bohdaneč je k dispozici hotelový komplex s četným sportovním vyžitím a také rybníkem určeným pro rybolov. V pěším putování pak můžete pokračovat po dvou naučných stezkách - Putování po vodních plochách nebo Historie českého sklářství.

Spustit audio