Ve vedrech si trasu na kole dobře naplánujte. Víte, co pít a co dělat, když přijde i takzvaný ‚hlaďák‘?

16. srpen 2022

Vedra v letošním létě mnoho cyklistů odradilo od delších vyjížděk. Při dobrém oblečení a dodržování pitného režimu jdou vysoké teploty podle odborníka zvládnout.

„Když jdete ve vedrech po silnici, potíte se. Když pojedete na kole, budete se potit mnohonásobně více,“ říká známý plzeňský cyklista Antonín Bartoníček. To vidíte i na záběrech z Tour de France, že závodníci neustále dostávají bidony (lahve) s podpůrnými prostředky. Proto i cyklista amatér musí dodržovat pitný režim, jinak mu za chvíli dojdou síly a nebude schopen ani sešlápnout pedál.

Hlad a žížeň

Pokud nechcete investovat do speciálních nápojů, které jsou určené pro výkonnostní cyklistiku, můžete bez problémů použít čaj, minerálku nebo vodu se šťávou. „Hlavně nepijte pivo, je při jízdě na kole zakázané, a když už si ho chcete dát, tak nealkoholické.“

Na cestě vás může zastihnout i tzv. ‚hlaďák‘. Co zakousnout? „Hlaďák“ je strašná věc, pamatuji si na závod Praha – Karlovy Vary – Praha, který se mi podařilo vyhrát. Z Karlových Varů do Prahy jsem dostal strašný hlad a snědl jsem vše, co mi podali. Housku, kus kuřete, cukr, čokoládu. Za chvíli se mi energie vrátila,“ vzpomíná Antonín Bartoníček.

Na „hlaďák“ si dávejte velký pozor. Mějte v kapse zásobu kostkového cukru, který vám dodá energii. V batohu mějte nějaké tatranky, ale třeba i chleba s řízkem, když někde zastavíte s partou. Nebo si dejte jídlo v restauraci, kterou budete mít při cestě.

Cyklisty v Třeboni upozorňovali policisté při preventivní akci na možná nebezpečí

Neužeňte děti

Trasu si naplánujte podle toho, jak jste trénovaní, jak se k horku stavíte a jak ho snášíte. „Jel jsem závod okolo Mexika, kde byla obrovská vedra. Musel jsem to překonat. Řešil jsem to tím, že jsem si dal za krk lopuchový list a hodně jsem pil,“ vypráví Bartoníček.

Odhad trasy záleží na výkonnosti daného člověka a jeho soudnosti. Anebo potom od hospody k hospodě a odpočinku k odpočinku. I to je možnost.

Důležité je také brát ohled na děti, pokud jedou s vámi. „Záleží na rozumu rodičů. Nemohou je uhnat do stádia, kdy dítě už na kole nemůže jet. Dítě musí mít z kola radost, jinak mu kolo znechutíte a už na něm nebude chtít nikdy jezdit.“ Volte raději krátké trasy podle věku dítěte, častější zastávky a na nich nějaké zábavné hry.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio