Ve Zlíně vrcholí přípravy na filmový festival, Zlatý střevíček již stojí před Kongresovým centrem

23. květen 2019 16:54

Hlavním tématem letošního ročníku je objevování a poznávání. Přehlídka také připomene cestovatele, dobrodruha a spisovatele Miroslava Zikmunda, který v únoru oslavil sto let.

Ve Zlíně vrcholí přípravy na mezinárodní filmový festival pro děti a mládež, který začne v pátek. Pořadatelé již postavili čtyřmetrovou sochu Zlatý střevíček před kongresovým centrem, kde je sídlo festivalu. "Je to takový symbol festivalu a ve zmenšené podobě jej obdrží vítězové soutěžních kategorií, odvezou si ho ze zlínského festivalu jako cenu za své filmy," řekla dnes mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Čtyřmetrová socha Zlatý střevíček, která stojí před kongresovým centrem po dobu festivalu, váží 300 kilogramů a byla vytvořena podle návrhu zlínského sochaře Radima Hankeho.

Dětský filmový festival bude ve znamení Miroslava Zikmunda. Symbolem je opice na legendární Tatře 87

Vizuál zlínského filmového festivalu pro děti a mládež

Hlavním motivem vizuálu 59. ročníku zlínského filmového festivalu pro děti a mládež jsou kresby opic výtvarníka Petra Nikla.

Na festival ve Zlíně již déle upozorňují reklamní stojany a různé propagační materiály. "Zahajujeme také přepravu hostů do Zlína naší festivalovou flotilou, připravujeme jednotlivé festivalové zóny. Uvádíme do provozu food pointy, což je novinka letošního ročníku. Snažíme se návštěvníkům dopřát i kvalitní gastronomii," uvedla Martykánová.

Ve zlínském zámku jsou již k vidění výstavy, které jsou součástí doprovodného programu festivalu. Vystavena jsou díla sochařky Zdeňky Fibichové a ilustrátora Bohumila Konečného. Autor známý ilustracemi v knihách Jaroslava Foglara a Otakara Batličky maloval také ženy, rovněž ilustroval dobrodružnou literaturu. "Na počátku 40. let vyhrál konkurz na reklamního malíře u firmy Baťa a tři roky žil a tvořil ve Zlíně," uvedl kurátor výstavy Jan Hosnedl.

Zlínský festival se letos koná 59. rokem, jde o nejstarší a největší filmovou přehlídku svého druhu na světě. Nabídne 280 filmů z 51 zemí. Hlavním tématem letošního ročníku je objevování a poznávání. Přehlídka také připomene cestovatele, dobrodruha a spisovatele Miroslava Zikmunda, který v únoru oslavil sto let. Festival potrvá do 1. června.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související