Večery s osobnostmi Pecha Kucha ve Žďáře nad Sázavou pokaždé spojuje jedno téma

Dvacet na dvacet – to je formát, který kdysi vymysleli v Japonsku architekti, aby mohli ostatní seznamovat se svými nápady a přitom je nezdržovat.

Dvacet obrázků promítaných před publikum a na každý dvacet vteřin povídání, dohromady má tedy každý 6 minut a čtyřicet vteřin času, aby ze sebe dostal to nejlepší. Publikum se baví, přitom se něco dozví a zároveň čerpá inspiraci.

Čtvrtý ročník ve Žďáře

Původní výraz pecha kucha se ujal asi v tisícovce měst na celém světě. Ve Žďáře nad Sázavou začíná už čtvrtý ročník, který pořádá Kateřina Vařáková. „Jak se říká, k těm nejlepším věcem se člověk dostane jako slepý k houslím,“ usmívá se, když vzpomíná, jak u prvního ročníku, který měl jiného organizátora, nejprve jen pomáhala a moderovala. Pak se rozhodla štafetu převzít, ale není na to sama: „Oporou je pro mě moje sestra Pavla Kostelecká a také Radka Nováková, která se mnou večery uvádí,“ říká Kateřina.

Každý rok jedno téma

Každý večer je spojen jedním tématem – byla tu odvaha, vášeň, umění, nebo ženy. „To společné vodítko je mi inspirací, když přemýšlím, jaké lidi oslovit,“ vysvětluje organizátorka a současně dodává, že čím báječnější osobnost, tím lepší člověk, a proto se i s těmi největšími osobnostmi také nejlépe spolupracuje. Neznámé slovní spojení pecha kucha se často stává lákadlem. „Mně to pomáhá, když oslovený člověk neví, o co jde, je to pro mě výzva, abych mu to vysvětlila a na tu udičku ho chytila,“ přiznává Kateřina Vařáková.

První březnový večer, kdy se chystá další Pecha Kucha, bude na téma Páni, kluci, sny a v Městském divadle se na něm představí mimo jiné barista roku Adam Neubauer, kouzelník a mentalista Jakub Vosáhlo, operní pěvec Jakub Pustina, expert na paměť René Müller nebo autorka blogu Zápisky od Maryshky.

Spustit audio