Vědci z Brna vyvinuli speciální zdravotní boty pro těhotné ženy

18. leden 2016

Křeče v nohou a bolesti zad trápí čas od času nejspíš každého, ženám v těhotenství ale dokážou čekání na potomka velmi znepříjemnit. Právě pro ně vyvíjí odborníci z Masarykovy univerzity v Brně speciální obuv, která jim od obtíží pomůže. Dnes spouští rozsáhlý výzkum, ve kterém stovce nastávajících maminek dají tyto speciální boty a budou sledovat, jaký mají vliv na jejich zdraví.

„Maminka jde tři minuty na běhátku a v botě má umístěny speciální měřící stélky, které celé tři minuty měří průběh chůze. Z toho se pak velmi rychle vyhodnotí, jak klenba z hlediska tlaku vypadá,“ popisuje část výzkumu vedoucí projektu Martin Zvonař.

Do laboratoří na Fakultě sportovních studií brněnské Masarykovy univerzity dochází pravidelně budoucí maminky, a to většinou v posledních měsících těhotenství. Tehdy totiž začne tělo vyplavovat hormony, které uvolňují klouby a vazy, a i proto se začne hroutit klenba nohy.

„Dokážeme alespoň zaznamenat průběh a v momentě, kdy klenbu správně stimulujeme, má tendenci se po porodu daleko rychleji srovnat, kdy už jsou hormony v obráceném gardu a jsou zase vyplavovány ty, které tělo zpevňují,“ vysvětluje Zvonař.

Právě kvůli lepší podpoře nohy přišel jeho výzkumný tým s nápadem vytvořit speciální vložky do bot a později také samotné boty. Ty mají například na vrchní straně boty pružné části nebo prohlubeň pod kloubem palce. Během těhotenství a také po porodu je nosila i výzkumnice Kateřina Kolářová.

„S botami jsem velmi spokojená. Dokonce se jim podařilo i napravit moje vbočené place, takže to je bonus. V těhotenství jsem nohy měla velice zatížené vysokým hmotnostním přírůstkem 20 kilogramů,“ říká.

Speciální zdravotní obuv pro těhotné vyvíjejí vědci z Masarykovy univerzity v Brně

Do projektu se zapojila i největší zdravotní pojišťovna. „Poté, co maminky porodí, se setkáváme s tím, že četněji vyhledávají neurologa, takže si myslíme, že bychom mohli obuv zařadit do zdravotnických prostředků, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pokud bude jednoznačně prokázáno, že je tam léčebný efekt,“ dodává ředitel pojišťovny Zdeněk Kalábek.

První oficiální výsledky studie speciálních bot pro nastávající maminky by univerzita měla mít v září. Už teď ale tým pracuje na další zdravotnické obuvi, tentokrát pro diabetiky.

Speciální zdravotní obuv pro těhotné vyvíjejí vědci z Masarykovy univerzity v Brně
autoři: sib , Tereza Kadrnožková
Spustit audio