Vedení Hradce Králové hájovnu bourat nebude. Ustoupilo veřejnosti a uvažuje o rekonstrukci

16. září 2016

Enviromentální centrum, které královéhradecká radnice plánovala místo hájovny U dvou šraňků, by mohlo stát na místě bývalé myslivecké střelnice na okraji městských lesů. Vedení města od bourání hájovny ustoupilo kvůli odporu veřejnosti. U samotné hájovny se uvažuje o rekonstrukci.

Dvůr hájovny U dvou šranků je půl roku po smrti dlouholetého nájemce zarostlý plevelem. Co se ale změnilo jsou okolní pozemky - městské lesy zbouraly ploty a menší stavby na zahradě.

Čtěte také

„Ta plocha bude vyčištěna a na jaře ji připravíme k nějakému dalšímu využití, podle toho jak se dohodneme s městem. Pro nás bylo teď prioritou vyčištění," říká ředitel lesů Milan Zerzán.

Vedení města za plánem na stavbu ekologického vzdělávacího centra dál stojí. Jen by se mělo přesunout jinam
To potvrzuje náměstkyně primátora Romana Lišková z Hradeckého demokratického klubu: „Vzali jsme v úvahu skutečnost, že oblast, kde je hájovna, je pro některé obyvatele nepřijatelná. Takže se snažíme hledat jiné lokality."

A jako nejvhodnější se v tuto chvíli zdá areál bývalé myslivecké střelnice nedaleko Zděné boudy a na okraji městských lesů.

Půda v areálu by ale mohla být zamořená olovem, upozorňuje Milan Zerzán: „Teď jsem tam zadal rozbory těch broků, jestli tam není olovo. Tak budeme mít rozbory, jestli je to vhodné. Jinak jsou tam sítě a dostupnost."

Vizualizace stavby lesního výukového centra v Hradci Králové

Nové místo musí také posoudit architekt původního návrhu centra, připomíná mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková: „Aby prověřil, jestli vůbec to umístění v této lokalitě možné je."

Stavbu, jejíž cena se odhaduje na 19 milionů korun, chce město zaplatit s využitím dotací. Vhodný titul ale zatím vypsaný není.

„Nic nás netlačí. Chceme být připraveni na dotaci. Čili pracujeme na tomm nechceme ztratit peníze, které jsme do toho již dali a čekáme na dotaci," dodává náměstkyně primátora Romana Lišková.

Spustit audio