Na zimní obloze můžete pozorovat zářivé hvězdy i mlhovinu v Orionu

23. leden 2022

Co bude letos k vidění na noční obloze? Jak nejlépe pozorovat hvězdy a co všechno k tomu potřebujete? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Hostem Zdeňka Nováka byl vedoucí Hvězdárny barona Artura Krause Pardubice Petr Komárek. Probrali spolu úkazy na obloze i to, kdo byl onen baron Artur Kraus.

Astronom Petr Komárek

Zimní obloha a její zářivé hvězdy

Petr prozradil, co uvidíte, když v zimě zvednete oči k nočnímu nebi. „Každé roční období je něčím specifické,“ vysvětluje. „Zimní obloha je typická krásnými zářivými hvězdami.“

Čtěte také

Tuhle podívanou si může užít každý, i když nezná názvy hvězd a souhvězdí. Pro ty zvídavější Petr doplňuje detaily: „Naši předci neměli facebook ani televizi, a tak se bavili taky tím, že se koukali do hvězdné oblohy a vytvořili na zimní obloze takový ohromný geometrický útvar. Dnes tomu říkáme zimní šestiúhelník, asterismus. Není to souhvězdí. Jsou to vrcholy těch nejjasnějších souhvězdí.“

Mlhovina v Orionu

V jednotlivých souhvězdích pak můžeme sledovat zajímavé útvary. „V souhvězdí Orion můžeme pouhým okem pozorovat mlhovinu,“ prozradil astronom. Tento oblak je tvořen molekulárním vodíkem. Tvoří se v něm nové hvězdy a kolem nové planetární systémy. „Sledujeme tedy něco podobného, jako když začínala naše sluneční soustava,“ říká Petr Komárek.

Na co se můžete těšit ve zbytku roku? Jak se na pozorování hvězd co nejlépe připravit a vybavit? Pusťte si rozhovor a poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , kpe
Spustit audio

Související