Velikonoční speciality trochu jinak!

Nádivka, které se říká velikonoční buchta, sekanina nebo svítek

Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla. Recepty jsou ovšem maličko vylepšené a vždycky něčím trošku jiné, než jak je dělali naši předkové. 

Připravíme si suroviny na nádivku

Začneme velikonoční nádivkou, kterou bychom měli správně upéct na bílou sobotu. Ta už je ve znamení konce 40denního půstu a právě v tento den bude patřit na stůl nádivka, které se také říká velikonoční buchta, sekanina nebo svítek.

Důležitou součástí jsou zelené bylinky a nejlépe i mladé kopřivy

Nádivka, kterou nám poradí Mirka Teichmanová, je bronzovým receptem z nedávné soutěže Gastro Hradec. A v čem je recet originální?

Velikonoční nádivka:

Suroviny:
10 ks dva dny starého pečiva, 3 vejce, 4 bílky, 200 g cibule, 150 g másla, 500 g uzené plece, 300 g anglické slaniny, velká hrst sekaných zelených bylinek, dle chuti sůl, pepř, česnek, tuk a strouhanka na formu

Postup:
Uvařit uzené maso - vývar odložit.
Pečivo nakrájet na kostičky a zalít vejci, která jsme rozšlehali v mléce (množství podle suchosti pečiva).
Na tuku zpěnit cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu.
Zvlhčené pečivo zalít cca 1 dcl vývaru.
Vmíchat uzené maso nakrájené na kostičky a slaninu s cibulí.
Dochutit solí, pepřem, česnekem.
Přidat nasekané bylinky.
Nakonec nadlehčit ušlehanými bílky.
Rozprostřít do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče.
Při pečení potírat rozpuštěným máslem.

Přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.