Velký model kolejiště ve Vagonářském muzeu na zámku ve Studénce je plný překvapení

6. červen 2023

V prostorách zámku ve Studénce na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji najdete Vagonářské muzeum. Spravuje ho město a je připomínkou slavných časů továrny na výrobu osobních vagónů, která ve městě dlouhá léta fungovala. Mimo jiné uvidíte velký model kolejiště starý přes 60 let. Jeho součástí jsou i nevšední výjevy, jako třeba mrtvola s okousanýma nohama.

Návštěvníky vítá vedoucí Vagonářského muzea Bronislav Novosad. Pro větší autenticitu má na sobě často repliku železniční uniformy z třicátých let minulého století.

Muzeum se nachází v takzvaném Novém zámku, který původně vlastnila šlechtická rodina Blücherů. Později ho prodala městu. Muzeum v něm vzniklo v roce 1956. Expozice zabírá tři poschodí v zámecké věži. Vagonářské muzeum přitom vzniklo jako dokumentační, velké vagony v něm návštěvníci nenajdou.

Zato uvidí modely, technické výkresy a vše, co je spojeno s vagonovou výrobou na území tehdejšího Československa. Připravený je i hrací koutek nebo výuková místnost, ale největším lákadlem je funkční modelová dráha v měřítku 1:87 stará skoro šedesát let, kterou díky citlivé péči stále udržují v provozu.

Vedoucí Vagonářského muzea ve Studénce Bronislav Novosad

Modelová železnice je plná blikajících a houkajících mašinek, ale i života kolem trati. Na modelu je umístěno přes 220 figurek. Čekají na vlak, chytají ryby, hrají volejbal, opravují cestu. Lidé ale podle průvodce Bronislava Novosada často pátrají hlavně po močících postavičkách. A jsou tam hned dva muži vykonávající tuto potřebu. A k tomu na toaletě i jedna dáma. U trati ale uvidíte i oběť vraždy s okousanýma nohama. Celý model je šest metrů dlouhý a zhruba metr a půl široký.

Pro návštěvníky Vagonářského muzea letos nově otevřeli posezení na zámeckém balkoně, kde si mohou odpočinout, zalistovat v časopise Železničář a kochat se pěkným výhledem do zámeckého parku. Nová je i výsadba v parku. Třeba na místě historické studny jsou modře kvetoucí trvalky připomínající vodu.

Muzeum neustále doplňuje expozici o nové dokumenty či historické fotografie a v plánu má do budoucna vystavit venku i motorový vůz, který by sloužil jako výukový objekt hlavně pro školáky.

Spustit audio