Věra Čáslavská. Žena, kterou se totalitní režim pokusil vymazat z paměti národa

3. května 1942 se narodila gymnastka, která dosáhla nejvyšších sportovních úspěchů. Zazářila už na letních olympijských hrách v Tokiu v roce 1964. O čtyři roky později, když byla republika už dva měsíce plná okupačních tanků, však bylo její triumfální vítězství nad sovětskými soupeřkami ještě důležitější. Za svůj „tichý protest“, při němž se odvrátila od sovětské vlajky, velmi draze zaplatila.

Po návratu do vlasti skončila nejen jako sportovkyně, ale i jako trenérka a nakonec pracovala jako uklízečka. Až po intervenci u Gustáva Husáka se její existenční podmínky poněkud zlepšily. Přesto první příležitost veřejně promluvit dostala až v listopadových dnech roku 1989.

Po změně politických poměrů ji Václav Havel nabídl místo své poradkyně a asistentky. Rodinná tragédie v roce 1993 ji však uvrhla do další, téměř patnáctileté izolace. Přesto i z ní se dokázala zdvihnout. Zemřela v roce 2016 na rakovinu slinivky.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Petr Kukal
Spustit audio

Související