Věra Chytilová. První dáma české kinematografie hledala neherce i ve vlastní rodině

Režisérka Věra Chytilová dobyla svět filmu. Neodmyslitelně k ní patří velké sluneční brýle, výrazné ráčkování a vila v pražské Troji. Přestože nám dnes přijde až nemožné, že by svůj život spojila s jiným povoláním než režií, sama dlouho nevěděla, co chce dělat. Když ji však uchvátil svět filmu, věděla naprosto přesně, že jej už neopustí. Jako jedna z režisérek české nové vlny ráda obsazovala neherce včetně své vlastní rodiny.  V rodině nacházela nejen herce, ale i kameramany.

Přestože má na svém kontě množství uměleckých snímků i dokumentů, asi nejčastěji ji spojujeme s filmem Dědictví aneb… zkrátka s filmem, jehož uvádění je noční můrou každého moderátora.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Filip Jan Zvolský
Spustit audio

Související