Veřejné jednání o spalovně v Rybitví má být online, rozhodlo ministerstvo. Pardubický magistrát chce arénu

3. únor 2022 10:35

Ministerstvo životního prostředí stanovilo termín veřejného projednávání o obnovení provozu spalovny průmyslových odpadů v Rybitví u Pardubic. Datum je 8. února, podle resortu má být schůzka online. Pardubický magistrát s tím ale nesouhlasí.

Radnice předpokládá, že veřejnost bude mít o toto téma opět velký zájem. Navrhovala tedy, aby bylo setkání v hokejové aréně, aby se ho mohlo zúčastnit co nejvíc lidí. Jenže ministerstvo tento nápad nevyslyšelo a zvolilo online formu. Tam se sice také může přihlásit kdokoliv, ale podle magistrátu to zkrátka není dobré řešení.

Klávesnice, nebo aréna?

Jednání o spalovně v aréně už jednou bylo - v roce 2009, tehdy tam přišlo několik tisíc lidí - v naprosté většině odpůrci obnovení provozu. Ministerstvo nicméně uvedlo, že nemůže porušit zákonné lhůty, a tak projednávání nemůže odložit, a zároveň kvůli nepříznivé epidemické situaci ani není možné osobní setkání v aréně.

Čtěte také

Na veřejném projednávání by mělo být jakési představení celého záměru a ministerští úředníci by se měli vypořádat třeba i s připomínkami. Nesouhlasné stanovisko s obnovením provozu spalovny průmyslového odpadu vydal pardubický magistrát i Pardubický kraj.

Důvodem projednávání je, že společnost AVE CZ, která spalovnu vlastní, znovu na konci minulého roku požádala ministerstvo životního prostředí o vypracování ekologického posudku EIA. Firma počítá s náklady na obnovení provozu v řádu několika miliard.

16 let vylepšovaný projekt

Odpadová společnost AVE se o povolení k obnovení provozu snaží už od roku 2006, kdy areál spalovny koupila od pardubické Synthesie. A proč se to pořád opakuje? Zjednodušeně řečeno si firma zažádá o posudek, ministerstvo vydá záporné stanovisko a připojí k tomu připomínky, proč obnovení provozu zamítlo. AVE CZ tedy projekt přepracuje a požádá znovu. Ministerstvo znovu zamítne a opět připojí připomínky. Firma tedy projekt ještě zdokonalí a znovu zažádá. A tak se to opakuje už 16 let.

Projekt se tak stále více zdokonaluje. Pardubická radnice už před několika lety upozorňovala, že dokumentace v určitém bodu dosáhne takové úrovně, že splní legislativou vyžadované podmínky, a pak bude společnost AVE o velký krok blíž k tomu, aby mohla provoz obnovit.

V roce 2017 mělo město Pardubice možnost spalovnu odkoupit. Zastupitelé s tím tehdy souhlasili, ale pak už neuvolnili potřebné peníze. Magistrát chce proto znovu jednání o odkupu obnovit. Pak by totiž měl magistrát kontrolu nad tím, co se s areálem stane.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související