Větrné elektrárny v kraji nepřibývají. Brzdí je nízká výkupní cena a kapacita sítě

11. červen 2019 07:20

Rozvoj větrné energetiky v Pardubickém kraji se po roce 2010 zastavil. Za pět let od roku 2006 se instalovaný výkon zvýšil z 3 na 19 MW, od té doby stagnuje. Může za to prudký pokles výkupních cen elektřiny od roku 2011 a také nedostačující kapacita přenosové soustavy.

ČTK to řekl generální ředitel společnosti S&M CZ Jevíčko Martin Hofman. Firma od roku 2004 postavila celkem 18 větrných elektráren, v naprosté většině na Svitavsku a Orlickoústecku, o celkovém výkonu kolem 20 MW.

„Distribuční síť dnes nedostačuje. Kdekoliv by chtěl někdo postavit větrnou elektrárnu, jsou sítě obsazené. Vybudovat desítky kilometrů nového kabelového vedení je nereálné,“ uvedl Hofman. Přetížení distribuční soustavy po roce 2010 spojuje s rozvojem solární energetiky.

Energie pro blízké okolí

Podle něj se i dnes stavba větrné elektrárny vyplatí. Potřeba je k tomu vhodná lokalita a využití elektřiny v nejbližším okolí. Technicky už lze vyřešit i stabilitu a regulaci dodávek proudu.

Větrné elektrárny

„Pokoušíme se o jeden velký projekt z oblasti větrné energetiky, bližší podrobnosti zatím nemohu uvádět. Chystáme i projekt energeticky soběstačného výrobního závodu,“ řekl Hofman. Značný potenciál vidí v nabíjecích stanicích pro elektromobily napájených energií z větru.

Propad rozvoje větrné energetiky v roce 2010 pocítil i výrobce stožárů a nosníků pro větrné elektrárny, společnost Siag CZ v Chrudimi. Zatímco v letech 2004 až 2009 se tržby i zisk většinou zvyšovaly, v roce 2010 se firma dostala do ztráty 60 milionů korun, o rok později dokonce 193 milionů korun. Později se vrátila do zisku, především díky zahraničním zákazníkům.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související