Většina přírodních koupališť v Pardubickém kraji má čistou vodu

29. červenec 2021

V Pardubickém kraji je většina přírodních koupališť čistá a vhodná ke koupání. Tři rybníky vykazují jako každý rok mírně zhoršenou kvalitu vody. Vyplývá to z údajů krajských hygieniků.

Písník Mělice a Březhrad na Pardubicku má od začátku léta stále čistou vodu. Rybník Hluboký má sníženou průhlednost kvůli bahnitému dnu, což je každý rok. Voda je nezávadná a stále vhodná ke koupání. Je na druhém stupni z pěti.

Sečská přehrada na Chrudimsku má podle posledního měření z tohoto týdne stále kvalitní vodu bez většího výskytu sinic a vodních rostlin. Hygienici odebírají vzorky v lokalitě Hoješín a Ústupky. Také v přírodním koupališti Konopáč u Heřmanova Městce se lidé mohou koupat bez obav z alergických reakcí.

Ve Vysokém Mýtě zavřeno

Tyršova plovárna ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku byla přes dva týdny po přívalových deštích zavřená. Naplavené bahno znečistilo bazény a pracovníci je museli vypustit a vyčistit. V provozu je opět od pondělí.

Čtěte také

Zhoršenou kvalitu vody vykazuje rybník Dlouhý na Orlickoústecku a rybník Rosnička na Svitavsku. Rybník Rosnička leží v příměstské rekreační Svitav a je využíván ke sportovnímu rybaření i koupání. V některých sezonách tam hygienici vyhlašovali zákaz koupání.

Radnice se snaží, aby se během léta voda nezhoršovala. Nechává odstranit břežní vegetaci a rostliny ve vodě, provzdušňuje vodu. Odborníci tam aplikovali probiotické bakterie. Všechna opatření mají zamezit množení fytoplanktonu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související